ΕΛΛΗΝΙΚΗ συμμετοχή στην ανάπτυξη κινητήρα πλάσματος για μικροδορυφόρους

Δημιουργια : 09 Μαϊος 2018 / Προβολες : 1182 - Κατηγορία : Τεχνολογία

Τρείς ελληνικές εταιρείες σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τα τελευταία χρόνια, ένα υποσύστημα υψηλής τεχνολογίας για ένα υπο ανάπτυξη κινητήρα ιόντων (πλάσματος) που θα εξοπλίσει στο άμεσο μέλλον τους νέους δορυφόρους μικρού μεγέθους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ συμμετοχή στην ανάπτυξη κινητήρα πλάσματος για μικροδορυφόρους
Όσον αν και ακούγεται απίστευτο στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της αβεβαιότητας, των capital control, της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, τρείς εταιρείες με έδρα, την Βέροια, το Λαύριο και την Αλεξανδρούπολη, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τη κεντρική μονάδα διαχείρισης ενέργειας και ελέγχου για τη σωστή λειτουργία των ηλεκτρικών προωθητήρων (κινητήρα ιόντων) ενός μικροδορυφόρου.
 
Όλα αυτά εξελίσσονται στο πλαίσιο μιας ευρωϊσραηλινής συνεργασίας (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος [ESA] και  Ισραηλινή Διαστημική Υπηρεσία).
 
Οι εταιρείες αυτές είναι, η SITAEL Hellas, με έδρα την Βέροια, η εταιρεία Inasco με έδρα το Λαύριο και η εταιρεία Prisma Electronics με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
 
Και οι τρείς εταιρείες είναι μέλη της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) η οποία ιδρύθηκε το 2008 και έκτοτε επιδιώκει την μεγιστοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανικής συμμετοχής σε ένα τεράστιο διαστημικό πρόγραμμα.
 
Το πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν εταιρείες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από εταιρείς χλωρών εκτός του Ευρωπαϊκου Οργανισμού Διαστήματος. 
Οι ελληνικές εταιρείες με τη συμμετοχή τους, συμβάλλουν στη βιομηχανική και ερευνητική ανάπτυξη της χώρας με την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και προϊόντων
 
Η εταιρεία SITAEL Hellas είναι θυγατρική της ιταλικής εταιρείας  SITAEL, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρίας στη γειτονική χώρα στον τομέα του διαστήματος, η οποία έχει αναλάβει το κομμάτι της σχεδίασης και ελέγχου της μονάδας διαχείρισης ενέργειας και ελέγχου.
 
Η εταιρεία Inasco με έδρα το Λαύριο, έχει αναλάβει τη σχεδίαση και κατασκευή των μηχανολογικών μερών του υποσυστήματος του κινητήρα.
 
Η εταιρεία Prisma Electronics με έδρα την Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και συναρμολόγηση του τελικού προϊόντος.
 
 
Το  υποσύστημα αυτό αποτελεί το βασικό στοιχείο του κινητήρα ιόντων, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της τροχιάς των μικροδορυφόρων που θα τον χρησιμοποιούν καθόλη την διάρκεια της ζωής τους.
 
Οι μικροδορυφόροι είναι η νέα τάση στην διαστημική βιομηχανία. Τα επόμενα χρόνια, χιλιάδες μικροδορυφόροι θα αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες μεγάλους δορυφόρους χάρις στην τεχνολογική πρόοδο που επιτρέπει την σμίκρυνση των υποσυστημάτων επομένως και των διαστάσεων των δορυφόρων.
 
Η ανάπτυξη ενός κινητήρα ιόντων, ο οποίος θα ελέγχει την τροχιά των μικροδορυφόρων, αποτελεί ένα σημαντικό τεχνολογικό και εμπορικό επίτευγμα για την ελληνική αεροδιαστημική βιομηχανία αφού Έλληνες επιστήμονες αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες με άμεση εμπορική προοπτική.
 
Το παράδειγμα των τριών ελληνικών εταιρειών το ακολουθούν και άλλες εταιρείες του ιδίου χώρου αναπτύσσοντας προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που δείχνουν το μέλλον του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα αναλυθεί στο προσεχές μέλλον.
 
ΠΗΓΗ: Laos News  

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares