Επαρκούν οι πόροι για 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους;

Δημιουργια : 02 Ιουνίου 2016 / Προβολες : 985 - Κατηγορία : Θεμάτων

Η Ντανίκα Μέι Καμάτσο, ένα από τα βρέφη που διεκδικούν το νούμερο «7 δισεκατομμύρια», γεννήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο στη Μανίλα των Φιλιππίνων

Επαρκούν οι πόροι για 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους;

Η Ντανίκα Μέι Καμάτσο, ένα από τα βρέφη που διεκδικούν το νούμερο «7 δισεκατομμύρια», γεννήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο στη Μανίλα των Φιλιππίνων και ζύγιζε 2,5 κιλά.

Τα επτά δισεκατομμύρια έφτασε ο πληθυσμός της Γης, με τρεις χώρες να ερίζουν για το βρέφος που θα φέρει τον «τίτλο».
Η μικρή Φιλιππινέζα Ντανίκα Μέι Καμάτσο γεννήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο στη Μανίλα και ζύγιζε 2,5 κιλά. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι ο κάτοικος της Γης με το νούμερο ''7 δισεκατομμύρια''» δήλωσε η μητέρα της, Καμίλ Νταλούρα.
Το όνομα Ντανίκα σημαίνει «πρωινό αστέρι» και πρόκειται για το δεύτερο παιδί της οικογένειας.
Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν κηρύξει την 31η Οκτωβρίου ως την ημέρα των «Επτά Δισεκατομμυρίων» σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου στην αύξηση του πληθυσμού.

Οι προοπτικές δεν είναι και τόσο ευοίωνες. Είναι προφανές ότι με πληθυσμό 7 δισ. που με ρυθμό δύο γεννήσεων ανά δευτερόλεπτο προβλέπεται να αγγίξει τα 9,3 δισ. στα μέσα του 21ου αιώνα και να ξεπεράσει τα 10 δισ. στο τέλος του, θα υπάρξει αναπόφευκτη αύξηση της ζήτησης για τους φυσικούς πόρους του πλανήτη.

Οι συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» αναδεικνύουν έξι φυσικούς πόρους, που ήδη υφίστανται ισχυρότατες πιέσεις.
Είναι αυτονόητο ότι οι ανησυχίες αφορούν κατά πρώτον το νερό.
Ο λόγος είναι ότι από τα 35 εκατ. κυβικά χιλιόμετρα, που είναι ο συνολικός όγκος του νερού στον πλανήτη, μόνον 2,5% είναι γλυκό νερό.
Δεδομένου ότι 70% του γλυκού νερού είναι είτε σε μορφή πάγου είτε καλύπτεται μόνιμα από πάγο και ότι υπάρχει πρόσβαση σε μόνον 200 χιλιάδες κυβικά χιλιόμετρα γλυκού νερού, δεν προκαλεί έκπληξη ότι, σύντομα, η ζήτηση για νερό θα υπερβεί την προσφορά.
Ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι, το 2015, 1,8 δισ. άνθρωποι θα ζουν σε χώρες ή περιοχές όπου θα επικρατούν συνθήκες απόλυτης λειψυδρίας.

Παρά τις προσπάθειες για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οι ενεργειακές ανάγκες εξακολουθούν να καλύπτονται, κυρίως, από ορυκτά καύσιμα.
Τον περασμένο Ιούνιο, η BP έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια Παγκόσμια Ενεργειακή Στατιστική Επισκόπηση.
Αναφέρεται σε αυτήν ότι τα διαπιστωμένα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου ανέρχονταν, συνολικά, στα τέλη του 2010, σε 188,8 εκατ. τόνους.

Η ποσότητα αυτή επαρκεί για κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο για 46,2 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι η παραγωγή «μαύρου χρυσού» θα διατηρηθεί στους σημερινούς ρυθμούς.
Αντίστοιχη εικόνα σκιαγραφείται και για το φυσικό αέριο, τον έναν από τους δύο ενεργειακούς πόρους που μαζί με τους λιθάνθρακες αναμένεται να καλύψει το κενό της σταδιακής εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας από πλειάδα χωρών, μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.
Τα διαπιστωμένα αποθέματα του πλανήτη επαρκούν για 58,6 χρόνια.

Το μεγαλύτερο υπόλοιπο μεταξύ των ορυκτών καυσίμων απαντάται στους λιθάνθρακες. Προς το παρόν, επαρκούν για 188 χρόνια αν και με την αυξανόμενη ζήτηση στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, η παγκόσμια ζήτηση μπορεί τελικά να υπερβεί την προσφορά.
Είναι γνωστό ότι χωρίς φώσφορο δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα φυτά.
Απαραίτητο στα λιπάσματα, το ορυκτό φωσφορικό άλας απαντάται σε μία χούφτα χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Μαρόκο.
Λόγω της ανάγκης να τραφούν επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι, ενδέχεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Global Phosphorus Research Initiative, να εξαντληθούν τα αποθέματα σε 50 έως 100 χρόνια, εκτός κι αν βρεθούν νέα κοιτάσματα.

Τα σπάνια μέταλλα δεν είναι τόσο σπάνια, όσο αφήνει να εννοηθεί το όνομά τους. Επιπλέον, δεν είναι, επακριβώς, γνωστό το μέγεθος των αποθεμάτων στον πλανήτη.
Ωστόσο, σε ποσοστό 97%, η παγκόσμια προσφορά προέρχεται από την Κίνα, η οποία μπορεί κατά βούληση να την περιορίσει.

Σημειωτέον, το σκάνδιο και το τέρβιο, δύο μόνον από τα δεκαεπτά σπάνια μέταλλα, χρησιμοποιούνται σε πληθώρα εφαρμογών, από τους ισχυρούς μαγνήτες στις ανεμογεννήτριες έως τα ηλεκτρονικά κυκλώματα στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

Ως εκ τούτου, ο πλανήτης δεν μπορεί, από πλευράς φυσικών πόρων, να είναι «καθησυχαστικός» για τη μικρή Ντανίκα Μάι Καμάτσο.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares