Έλληνες επιστήμονες κοντά στην ανατροπή της Θεωρίας της Σχετικότητας

Δημιουργια : 05 Ιουνίου 2016 / Προβολες : 3335 - Κατηγορία : Ειδήσεων

Μία απόκλιση τεσσάρων λεπτών στο ταξίδι των φωτονίων υψηλής και χαμηλότερης ενέργειας από το γαλαξία Markarian 501 που κατέγραψε τον περασμένο μήνα

Έλληνες επιστήμονες κοντά στην ανατροπή της Θεωρίας της Σχετικότητας

Μία απόκλιση τεσσάρων λεπτών στο ταξίδι των φωτονίων υψηλής και χαμηλότερης ενέργειας από το γαλαξία Markarian 501 που κατέγραψε τον περασμένο μήνα στο Λας Πάλμας το τηλεσκόπιο ακτινών γάμμα MAGIC, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο χώρο της κοσμογονίας.

Οι Δημήτρης Νανόπουλος και Νικόλαος Μαυρόματος, στην ομάδα των οποίων συγκαταλέγεται και ο Βρετανός John Ellis, είχαν ανακαλύψει προ δεκαετίας ότι η ταχύτητα του φωτός την οποία ο Αϊνστάιν θεώρησε ως σταθερή, για να αναπτύξει τη Θεωρία της Σχετικότητας, δεν είναι και τόσο σταθερή.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ταχύτητα του φωτός εξαρτάται από τη συχνότητα.
Συγκεκριμένα, οι χρόνοι άφιξης στη Γη των φωτονίων υψηλότερης συχνότητας θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι από αυτούς των φωτονίων χαμηλότερης συχνότητας, αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Έτσι, αν όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν «οδεύουμε ολοταχώς προς διάφορες ανατροπές», επισημαίνει ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος μιλώντας στην Καθημερινή.
«Και η βασικότερη από αυτές αφορά τη θεωρία της Σχετικότητας», σημειώνει.

Ο καθηγητής Νανόπουλος προς το παρόν είναι συγκρατημένος, αναμένοντας και τις καινούριες μετρήσεις. Ωστόσο, δεν κρύβει την αισιοδοξία του αφού η εγκυρότητα των μετρήσεων του MAGIC δεν έχουν αμφισβητηθεί από κανέναν επιστήμονα έως τώρα.
«Εάν οι τιμές που δίνει το τηλεσκόπιο είναι πραγματικές, τότε μιλάμε για μια επιστημονική ανακάλυψη Βραβείου Νόμπελ» επεσήμανε ο αστροφυσικός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Subir Sarkar σε δημοσίευμα του περιοδικού New Scientist.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares