Ανακαλύφθηκε νέος πλανήτης

Δημιουργια : 05 Ιουνίου 2016 / Προβολες : 1452 - Κατηγορία : Ειδήσεων

Γερμανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν «ένα γιγάντιο νεαρό» πλανήτη στο βαθύ διάστημα, ο οποίος όπως τονίζουν έχει μάζα κατά 10 φορές πυκνότερη από αυτήν του πλανήτη Δία

Ανακαλύφθηκε νέος πλανήτης

Γερμανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν «ένα γιγάντιο νεαρό» πλανήτη στο βαθύ διάστημα, ο οποίος όπως τονίζουν έχει μάζα κατά 10 φορές πυκνότερη από αυτήν του πλανήτη Δία, αλλά είναι ηλικίας μόλις 10 εκατομμυρίων ετών, «νεογέννητος» σύμφωνα με τα κοσμικά μέτρα.

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Μαξ Πλάνκ στη Χαϊδελβέργη τόνισαν πως πρόκειται για τον νεώτερο γνωστό πλανήτη έξω από ηλιακό μας σύστημα.
Το άστρο υποδοχέας ακόμη περιβάλλεται από τον δίσκο αερίων από τον οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα, ενώ η εκτελεί μία πλήρη τροχιά γύρω από το μητρικό του άστρο σε 3.65 ημέρες.

Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αντλήσουν πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για τη δημιουργία πλανητών.
Με εκτιμώμενη ηλικία τα 10 εκατ. έτη, ο νεωστί ανακαλυφθείς πλανήτης έχει μόλις το 0,2 % της ηλικίας του ηλιακού μας συστήματος.
Η Γη είναι ηλικίας 4,5 δις ετών, ενώ ο Ήλιος περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερος από αυτήν.

Ο νέος αυτός πλανήτης, σε τροχιά γύρω από ένα νεαρό άστρο, προσφέρει την πρώτη χειροπιαστή απόδειξη για την, από παλιά γνωστή, θεωρία που υποστηρίζει πως οι πλανήτης δημιουργούνται γρήγορα, μέσα στα πρώτα 10 εκατ. χρόνια ζωής του μητρικού τους άστρου.
Μέχρι πρόσφατα το σύνολο των 250 και πλέον πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος έχουν βρεθεί γύρω από πολύ πιο ηλικιωμένα άστρα, ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών κι άνω.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares