Εξωγήινη αναγνωριστική αποστολή ο μυστηριώδης Oumuamua;

Δημιουργια : 05 Νοεμβρίου 2018 / Προβολες : 1189 - Κατηγορία : Ειδήσεων

Στις 19 Οκτωβρίου 2017, το τηλεσκόπιο Pan-STARRS-1 στη Χαβάη ανακοίνωσε την ανίχνευση του πρώτου διαστρικού αστεροειδούς, που ονομάστηκε 1I / 2017 U1 (γνωστός και ως «Oumuamua»).

Εξωγήινη αναγνωριστική αποστολή ο μυστηριώδης Oumuamua;

Στους μήνες μήνες που ακολούθησαν, διεξήχθησαν πολλαπλές παρατηρήσεις που επέτρεψαν στους αστρονόμους να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα του μεγέθους και του σχήματος του, ενώ αποκάλυψαν ότι ενσωμάτωνε τα χαρακτηριστικά τόσο ενός κομήτη, όσο και ενός αστεροειδούς.

Υπήρξε επίσης η εικασία ότι βάσει του σχήματος του, ο Oumuamua μπορεί να είναι ένα διαστρικό διαστημικό σκάφος (το Breakthrough Listen το παρακολούθησε για τυχόν εκπομπές ραδιοσημάτων).
Μια νέα μελέτη δυο αστρονόμων (Shmuel Bialy και Abraham Loeb) του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν (CfA), πήγε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας ότι ο Oumuamua μπορεί να είναι εξωγήινο σκάφος που ενσωματώνει τεχνολογία ηλιακών ιστίων για τη πρόωσή του.

Όταν οι επιστήμονες έλεγξαν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν έως τον Σεπτέμβριο του 2017, παρατήρησαν ότι ο μυστηριώδης βράχος ανέπτυξε ταχύτητα αντί να μειώσει.
Οι ερευνητές τότε απέδωσαν την αύξηση ταχύτητας στην απελευθέρωση αερίου λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας που ήταν παγιδευμένο ή παγωμένο στο εσωτερικό του Oumuamua.

Ο Oumuamua εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το Pan-STARRS-1, 40 ημέρες μετά την πλησιέστερη διέλευσή του από τον ήλιο (στις 9 Σεπτεμβρίου 2017).
Σε αυτό το σημείο, ήταν περίπου 0,25 αστρονομικές μονάδες (AU) από τον ήλιο (το ένα τέταρτο της απόστασης μεταξύ Γης και ήλιου), και ήδη σε πορεία αναχώρησης από το ηλιακό μας σύστημα.
Την εποχή εκείνη, οι αστρονόμοι σημείωσαν ότι φαίνεται να έχει υψηλή πυκνότητα (ενδεικτική βραχώδους και μεταλλικής σύνθεσης) και ότι περιστρέφεται γρήγορα.

Παρόλο που δεν φάνηκαν σημάδια εκπομπής αερίων καθώς πέρασε κοντά από τον ήλιο (γεγονός που θα κατάτασσε τον Oumuamua στους κομήτες), ερευνητικές ομάδες ανακάλυψαν πως ήταν περισσότερο παγωμένος απ’ ότι πιστευόταν μέχρι τότε.

Φωτογραφίες που τράβηξε το Hubble και αναλύθηκαν από ερευνητικές ομάδες, αποκάλυψαν πως για κάποιο άγνωστο λόγο, ο Oumuamua επιτάχυνε καθώς έφευγε από το ηλιακό μας σύστημα.

Η πιο πρόσφατη εξήγηση των Loeb και Bialy, υποστηρίζει πως ο Oumuamua μπορεί να είναι ένα διαστρικό σκάφος που προωθείται με τη βοήθεια ηλιακών ιστίων που χαλιναγωγούν την πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Σαφώς η θεωρία των δυο αστρονόμων φαντάζει εξωπραγματική, ωστόσο ανάλογες θεωρίες βρίσκουν όλο και πιο συχνά το δρόμο προς τη mainstream επιστήμη τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, ο Oumuamua προέρχεται από τη κατεύθυνση του άστρου Βέγκα, στον αστερισμό της Λύρας και ταξιδεύει στο διάστημα με ταχύτητα 95.000 χλμ την ώρα.

http://www.ptisidiastima.com

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares