Η NASA ενδέχεται να ανακάλυψε αποδείξεις αρχαίας ζωής στον Άρη

Δημιουργια : 08 Μαρτίου 2020 / Προβολες : 1009 - Κατηγορία : Ειδήσεων

Κοντά σε μια σπουδαία ανακάλυψη ενδέχεται να βρίσκεται η NASA

Η NASA ενδέχεται να ανακάλυψε αποδείξεις αρχαίας ζωής στον Άρη

Χρόνια τώρα, η NASA -και όχι μόνο- ψάχνει αποδείξεις πως κάποτε υπήρχε ζωή στον Άρη.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι, τώρα, βρισκόμαστε, ίσως, λίγο πιο κοντά στο να αποδειχθεί ακριβώς αυτό: Ότι στον «γείτονά» μας ζούσε κάποτε... κάτι!

Δύο αστροβιολόγοι από το πανεπιστήμιο Technische του Βερολίνου αναφέρουν πως οργανικές ενώσεις, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στον «κόκκινο πλανήτη» από το Curiocity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ενδεχομένως αποτελούν σημάδι αρχαίας ζωής στον Άρη!

Οι Δρ Γιάκομπ Χάινζ και Ντιρκ Σούλτσε-Μακούχ τονίζουν πως τα θειοφαίνια, που εντοπίστηκαν από το rover, ήταν εκεί ως αποτέλεσμα βιολογικών διεργασιών.

 Το θειοφαίνιο είναι οργανική ετεροκυκλική αρωματική ένωση, που περιέχει άνθρακα, υδρογόνο και θείο, με χημικό τύπο C4H4S. Ανήκει στους θειαιθέρες. 
Ενώσεις ανάλογες με το θειοφαίνιο είναι το φουράνιο και το πυρρόλιο.
Εκτός από τη «μητρική» ένωση, ο όρος θειοφαίνιο μπορεί να αναφέρεται επίσης και σε μια ολόκληρη σειρά από «θυγατρικές» ή υποκατεστημένες παράγωγες ενώσεις, που περιέχουν έναν τουλάχιστον θειοφαινικό δακτύλιο.
Δύο σημαντικές θυγατρικές ενώσεις του θειοφαίνιου είναι το βενζοθειοφαίνιο και το διβενζοθειοφαίνιο.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Astrobiology, σημειώνεται πως τα θειοφαίνια ίσως σχηματίστηκαν από τη διαδικασία μείωσης του θείου εξαιτίας βακτηρίων, που ζούσαν στον Άρη, όταν ο πλανήτης ήταν πιο θερμός και πιο υγρός.

«Αναγνωρίσαμε διάφορες βιολογικές διαδρομές για τα θειοφαίνια, που μοιάζουν πιο πιθανές από αντίστοιχες χημικές, αλλά ακόμη χρειαζόμαστε αποδείξεις», ανέφερε ο Δρ Ντιρκ Σούλτσε-Μακούχ.

Οι επιστήμονες, πάντως, δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις να εμφανίστηκαν στον Άρη ως αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων από συγκρούσεις μετεωριτών.
Όπως και να έχει, τα επόμενα χρόνια θα μάθουμε πολλά πολλά περισσότερα για τον Άρη...

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares