Πλανητικό "εμπάργκο" στον Πλούτωνα

Δημιουργια : 03 Ιουνίου 2016 / Προβολες : 1734 - Κατηγορία : Ειδήσεων

Γνωστός από το 1930 ως πλανήτης, ο Πλούτωνας δεν ανήκει πλέον στους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος

Πλανητικό

Γνωστός από το 1930 ως πλανήτης, ο Πλούτωνας δεν ανήκει πλέον στους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος.
Η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Αστρονομίας απεφάνθη την Πέμπτη στην Πράγα υπέρ της αφαίρεσης από τον Πλούτωνα της ιδιότητας του πλανήτη, κάτι που μείωσε τους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος σε οκτώ, τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη, τον Αρη, το Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα.
Η ψηφοφορία έγινε διά ανατάσεως της χειρός και ο Πλούτωνας, αφού δεν έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να θεωρείται πλανήτης, "υποβιβάστηκε" στην κατηγορία των "πλανητών νάνων".

Το βασικό στοιχείο που τον διαφοροποιεί είναι το γεγονός ότι έχει ελλειπτική τροχιά.
Η απόφαση αυτή οδηγεί στην αναγκαστική επανέκδοση εκατομμυρίων σχολικών βιβλίων, συγγραμμάτων και εγκυκλοπαιδειών, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε το 1930 από Αμερικανούς αστρονόμους.
Είναι μικρότερος από τη Σελήνη, περιστρέφεται ακανόνιστα γύρω από τον Ήλιο και βρίσκεται τόσο μακριά, στα απώτατα όρια του Ηλιακού μας συστήματος που ακόμη και το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ δυσκολεύεται να τον εντοπίσει.

Από το 1930 που ανακαλύφθηκε έχει διχάσει τους επιστήμονες.
Αρχικά πίστευαν ότι είχε το μέγεθος της Γης και γι’ αυτό το λόγο χαρακτηρίστηκε πλανήτης.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ανακαλύφθηκαν τρεις δορυφόροι του, ο Χάροντας, η Νυξ και η Ύδρα κι έτσι ο Πλούτωνας εδραίωσε τη θέση του ως πλανήτης.
Όχι όμως για πολύ… Τα νέα διαστημικά τηλεσκόπια διαπίστωσαν ότι στη γύρω περιοχή βρίσκονται πολλά ανάλογα ουράνια σώματα.
Έτσι άρχισε εκ νέου η αμφισβήτησή του.

Το ζήτημα συζητείτο διεξοδικά εδώ και πάνω από μια εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Αστρονόμων που διεξάγεται στην Πράγα.
Οι αστρονόμοι αποφάσισαν επίσης να καθιερώσουν τρεις κατηγορίες για τα ουράνια σώματα.
Έτσι, εκτός από τους πλανήτες και τους "πλανήτες νάνους" στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν και άλλα σώματα που στο εξής θα ονομάζονται "μικρά σώματα".

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares