Στο φως πολύτιμο υλικό του Καραθεοδωρή

Δημιουργια : 05 Ιουνίου 2016 / Προβολες : 1616 - Κατηγορία : Ειδήσεων

Πολύτιμο επιστημονικό υλικό εκατοντάδων χειρογράφων του παγκόσμιας φήμης Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή έφεραν στο φως της δημοσιότητας

Στο φως πολύτιμο υλικό του Καραθεοδωρή

Πολύτιμο επιστημονικό υλικό εκατοντάδων χειρογράφων του παγκόσμιας φήμης Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή έφεραν στο φως της δημοσιότητας από τα αρχεία της Ακαδημίας του Μονάχου, δύο ερευνητές που μετέχουν στην ελληνική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη στη βαυαρική πρωτεύουσα.

Της ανακάλυψης προηγήθηκαν προετοιμασίες διπλωματικές και γραφειοκρατικές τριών εβδομάδων με τις βαυαρικές αρχές.
Η ανακάλυψη των "ακατέργαστων κειμένων" εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης και μελέτης του έργου του Καραθεοδωρή στην Ελλάδα η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Καραθεοδωρής είναι για την Ελλάδα ότι ο Αϊνστάιν για το Ισραήλ. Στο Ισραήλ όμως διδάσκεται το έργο του Αϊνστάιν ενώ στην Ελλάδα το έργο του Καραθεοδωρή μεγάλης εμβέλειας και με πολλές πρακτικές εφαρμογές αγνοείται, αναφέρει ο ένας εκ των ερευνητών, Νίκος Λυγερός που μαζί με τον Σάκη Λυπορδέζη είναι οι επιστημονικοί σύμβουλοι του ΥΠΕΞ για τη συγκέντρωση του έργου του Καραθεοδωρή.

Τα χειρόγραφα του Μονάχου, αντίγραφα των οποίων θα δοθούν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περιλαμβάνουν κείμενα που αφορούν την αναδιοργάνωση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1932, την οποία είχε αναλάβει ο Καραθεοδωρής.
Την μελέτη του για τους κίονες του Παρθενώνα και επαφές που είχε μέσω Σμύρνης, όπου είχε σταλεί το 1919 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της Μικρασιατικής πόλης, αναφέρουν οι κ.κ. Λυγερός και Λυπορδέζης.

Τα κείμενα αυτά όπως και το υπόλοιπο υλικό που έχει συγκεντρωθεί θα τοποθετηθούν στο Μουσείο Καραθεοδωρή στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κομοτηνή, ενώ ετοιμάζεται και η σύσταση Ινστιτούτου για τη μελέτη του έργου του.

Ως τώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο χρηματοδοτεί την προσπάθεια έχει στην κατοχή του: 40 βιβλία του έλληνα μαθηματικού, τα οποία έχει αγοράσει αντίγραφα πέντε επιστολών του Καραθεοδωρή προς τον Αϊνστάιν, από τα αρχεία του Ισραήλ - ενώ οι επιστολές του Αϊνστάιν προς τον Καραθεοδωρή βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών - και αλληλογραφία του Καραθεοδωρή με μεγάλους μαθηματικούς και φυσικούς της εποχής (έζησε 1873 έως 1950).

Η ανακάλυψη των ακατέργαστων κειμένων στο Μόναχο αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουν για συγκέντρωση του έργου του και τον μεγαλύτερο όγκο υλικού ως τώρα, λέει ο κ. Λυγερός.

Η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και το σπίτι του μεγάλου μαθηματικού στο Μόναχο, όπου πέθανε το 1950.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των κειμένων που ανακαλύφθηκαν συγκαταλέγεται και επιστολή προς μαθηματικό την οποία συνέγραψε λίγες μέρες πριν το θάνατό του.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares