Το πρώτο όπλο των ΗΠΑ για διαστημική κυριαρχία

Δημιουργια : 20 Μαρτίου 2020 / Προβολες : 1005 - Κατηγορία : Ειδήσεων

Η Αμερικανική Διαστημική Δύναμη παρέλαβε το πρώτο της όπλο, αλλά μπορεί να μην είναι αυτό που νομίζετε…

Το πρώτο όπλο των ΗΠΑ για διαστημική κυριαρχία

Πριν από μερικού μήνες ο αμερικανός πρόεδρος εγκαθίδρυσε τη στρατιωτική διοίκηση διαστήματος (USSPACECOM), έργο της οποίας είναι η εξασφάλιση της υπεροχής των ΗΠΑ, που απειλείται από την Κίνα και τη Ρωσία, σε αυτό το νέο δυνητικό πεδίο πολέμου.
Αυτός ο νέος στρατιωτικός τομέας των ΗΠΑ ανακοίνωσε και το πρώτο του όπλο.

Ένας παρεμβολέας,ικανός να παρεμποδίζει τις εχθρικές δυνάμεις από το να έχουν πρόσβαση στους δορυφόρους επικοινωνίας τους.
Όσο και αν δεν ακούγεται σημαντικό, είναι εξαιρετικής σημασίας για κάθε σύγχρονο στρατό να βασίζεται σε δορυφορικές επικοινωνίες για να λαμβάνει πληροφορίες και εντολές από την ηγεσία του.

Το “όπλο” είναι ένα σύστημα διατάραξης επικοινωνιών Block 10.2 που παραδόθηκε στην 4η Μοίρα Διαστημικού Ελέγχου, η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Peterson, στο Κολοράντο.
Το Πεντάγωνο περιγράφει τον παρεμβολέα ως σύστημα … εκστρατευτικό, αναπτυσσόμενο στο πεδίο, διαστημικού επιθετικού ελέγχου (OCS) με μέσα αναστρέψιμων αποτελεσμάτων που εφαρμόζονται σε όλο το φάσμα των συγκρούσεων.
Αποτρέπει τις δορυφορικές επικοινωνίες (SATCOM) των αντιπάλων στην περιοχή ευθύνης (AOR), συμπεριλαμβανομένης της Διοίκησης και Ελέγχου (C2), της έγκαιρης προειδοποίησης και της προπαγάνδας και διαθέτει δυνατότητες ταχείας αντίδρασης σε επείγουσες ανάγκες.

Με άλλα λόγια, το σύστημα μπορεί να μεταφερθεί στο πεδίο της μάχης και να ενεργοποιηθεί αποκόπτοντας τις εχθρικές μονάδες από το να έχουν πρόσβαση στους ίδιους τους τους δορυφόρους καθιστώντας τες “τυφλές” και “κουφές” στη ροή πληροφοριών και διαταγών από το αρχηγείο τους.

Το σύστημα εμφανίστηκε αρχικά το 2004, εξελίχθηκε και αναβαθμίστηκε σταδιακά φτάνοντας στο σημερινό σημείο (10.2) με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και ισχύ.

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι δορυφορικές επικοινωνίες άρχισαν να γίνονται ουσιώδεις και απαραίτητες στη διατήρηση επαφής των μονάδων με τα ανώτερα κλιμάκια διοίκησης.
Η διακοπή των επικοινωνιών του αντιπάλου έγινε ξαφνικά ζητούμενο με προφανή απάντηση την κατάρριψη των εχθρικών δορυφόρων.

Το πρόβλημα ήταν πως οι επικοινωνιακοί δορυφόρου βρίσκονται σε ανώτερο ύψος τροχιάς από άλλους δορυφόρους, ώστε να καλύπτουν μεγαλύτερη έκταση, συνήθως 36,000 χλμ. και άνω.
Η ανάπτυξη όπλων που θα έφταναν σε τέτοια ύψη με (σχετική) ακρίβεια ήταν πολύ δύσκολη.
Έτσι, είναι πιο απλό να παρεμβάλουμε απλά το σήμα τους προς τη γη.

Πληροφορίες από: popular mechanics

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares