Εφιαλτικά σενάρια για παράκτιες πόλεις

Δημιουργια : 03 Ιουνίου 2016 / Προβολες : 960 - Κατηγορία : Θεμάτων

Τουλάχιστον 180 χώρες του πλανήτη απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου

Εφιαλτικά σενάρια για παράκτιες πόλεις

Τουλάχιστον 180 χώρες του πλανήτη απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με μελέτη Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Περιβάλλον και Αστικοποίηση».

Οι επιστήμονες συνιστούν στα κράτη που απειλούνται από πλημμύρες των παράκτιων περιοχών τους να αρχίσουν από τώρα να επεξεργάζονται σενάρια και να εκπονούν σχέδια που θα προβλέπουν ακόμα και βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών.
Καταστροφικές πλημμύρες Βάσει της έρευνας, όλες οι παράκτιες περιοχές του πλανήτη με υψόμετρο μικρότερο των δέκα μέτρων πάνω από τη στάθμη των υδάτων της θάλασσας (αν και αντιπροσωπεύουν το 2% του παγκόσμιου εδάφους, σε αυτό ζει άνω του 10% του πληθυσμού, δηλαδή 635 εκατομμύρια άνθρωποι) απειλούνται από καταστροφικές πλημμύρες τις επόμενες δεκαετίες.

Οι επικίνδυνες αυτές περιοχές καταγράφονται ως επί το πλείστον στην Ασία (π.χ. η Σανγκάη στην Κίνα, το Τόκιο στην Ιαπωνία, η Τζακάρτα στην Ινδονήσια), χωρίς, βέβαια, να απουσιάζουν από τον κατάλογο της ζώνης υψηλού ρίσκου μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη και το Λος ’ντζελες.

Προτεινόμενες λύσες
Στην επιστημονική αυτή μελέτη, επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να περιοριστεί η αύξηση του πληθυσμού στις παράκτιες περιοχές, να κατασκευαστούν μεγάλης κλίμακας προστατευτικά δημόσια έργο και να μετακινηθούν αστικοί πληθυσμοί σε ασφαλέστερες περιοχές της ενδοχώρας.
Πάντως, τονίζεται ότι οι προτεινόμενες λύσεις είναι και δύσκολες ως προς την επιβολή τους, στην περίπτωση της μετακίνησης εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και ιδιαίτερα δαπανηρές.

Λιώσιμο πάγων
Τα δυσοίωνο συμπεράσματα της επιστημονικής αυτής μελέτης έρχεται να συμπληρώσει (και να ενισχύσει) η έρευνα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Μεταβολές, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Οι επιστήμονες, οι οποίοι προβλέπουν μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των υδάτων (ενδεχομένως να ξεπεράσει και το ένα μέτρο έως το 2100, αν επιταχυνθεί το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία ή στην Ανταρκτική), επισημαίνουν στη μελέτη τους, θα δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα πως η κατάσταση θα είναι τόσο τραγική έως το 2080, ώστε έως και 100 εκατομμύρια κάτοικοι παράκτιων περιοχών θα πλήττονται από πλημμύρες κάθε χρόνο.

Αν και δεν «φωτογραφίζονται» οι επικίνδυνες περιοχές, ωστόσο η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Μεταβολές τονίζει ότι το κόστος (τόσο σε ζωές όσο και υλικά) θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες σε σύγκριση με το βιομηχανικό κόσμο.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares