Χάθηκε το πρώτο βήμα στο φεγγάρι

Δημιουργια : 03 Ιουνίου 2016 / Προβολες : 1171 - Κατηγορία : Θεμάτων

Τις αυθεντικές λήψεις από την πρώτη προσελήνωση διαστημοπλοίου στο έδαφος της Σελήνης, αναζητούν στη NASA

Χάθηκε το πρώτο βήμα στο φεγγάρι

Τις αυθεντικές λήψεις από την πρώτη προσελήνωση διαστημοπλοίου στο έδαφος της Σελήνης, αναζητούν στη NASA.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, εδώ και ένα χρόνο περίπου και παρά τις επισταμένες έρευνες του προσωπικού, τα 700 κιβώτια με λήψεις από την αποστολή Απόλλων στη Σελήνη, παραμένουν εξαφανισμένα χωρίς κάποιος να ξέρει που βρίσκονται ή αν καταστράφηκαν κατά λάθος.

Μεταξύ των λήψεων αυτών βρίσκεται και το απόσπασμα με τον Νιλ Άρμστρονγκ, να πατά το πόδι του στο φεγγάρι στις 20 Ιουλίου 1969 και να λέει την περίφημη φράση "ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα".

Οι ταινίες με τις λήψεις περιέχουν επίσης στοιχεία για την υγεία των αστροναυτών και την κατάσταση της διαστημακάτου.
Η NASA έχει κρατήσει αντίγραφα από τις τηλεοπτικές αναμεταδόσεις και διαθέτει πολλά στιγμιότυπα στην ιστοσελίδα της. Πλην όμως οι εικόνες αυτές είναι κατώτερης ποιότητας από τις αυθεντικές, που βρίσκονται στις αγνοούμενες μαγνητοταινίες.

Λόγω του ότι ο εξοπλισμός της ΝΑSA δεν ήταν συμβατός με την τηλεοπτική τεχνολογία της εποχής, οι αυθεντικές λήψεις έπρεπε να προβάλλονται σε μία οθόνη κι από εκεί να ξαναγράφονται από τηλεοπτική κάμερα για τη μετάδοσή τους.
Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ εξέφρασε το φόβο πως ακόμη κι εάν βρεθούν οι ταινίες είναι πιθανόν να μην μπορούν να παιχθούν, καθώς θα έχουν φθαρεί από τον χρόνο σε σημαντικό βαθμό ένα πρόβλημα κοινό στις μαγνητοταινίες.

Το υλικό της προσελήνωσης φυλασσόταν στα Εθνικά Αρχεία, όμως επιστράφηκαν στη NASA κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του ’70. "Ψάχνουμε στα αρχεία καταχωρήσεων για να εντοπίσουμε πού βρίσκονταν τελευταία", τόνισε ο εκπρόσωπος.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares