Τιτάνες

Δημιουργια : 30 Μαϊος 2016 / Προβολες : 3602 - Κατηγορία : Θεοί Ημίθεοι Ήρωες

Θεοί της αρχαίας μυθολογίας, παιδία του Ουρανού και της Τηθύας, κατά τον Όμηρο, ή του Ουρανού και της Γης, κατά τον Ησίοδο.

Τιτάνες

Θεοί της αρχαίας μυθολογίας, παιδία του Ουρανού και της Τηθύας, κατά τον Όμηρο, ή του Ουρανού και της Γης, κατά τον Ησίοδο.
Ο Όμηρος αναφέρει μόνο τρεις, τον Ιαπετό, τον Κρόνο και τη Ρέα, ενώ ο Ησίοδος τους ανεβάζει σε 13.

Γενεαλογικός Ιστός Τιτάνων

Γαία και Ουρανός:τούς Τιτάνες Ωκεανό , Κοίο , Κρείο , Υπερίωνα , Ιαπετό , Κρόνο (Αθάνατοι)

Γαία και Ουρανός:τiς Τιτανίδες Θεία , Ρέα , Θέμιν , Μνημοσύνη , Φοίβη , Τηθύδα , Διώνη (Αθάνατες)

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ) Η Γαία Γη (Γη = γώ δηλ. χωρώ, γεννώ , και τίκτω , επειδή χωρεί επάνω της όλα όσα γεννά) είναι το πρωταρχικό στοιχείο , η Μητέρα τών πάντων.

Οι Τιτάνες αντιπροσώπευαν για τους αρχαίους τις δυνάμεις της φύσης καθώς και τις δυνάμεις των φυσικών φαινομένων.
Αυτές οι δυνάμεις εξουσίαζαν τον κόσμο τον πρώτο καιρό της δημιουργίας.
Μόνο η Θέμιδα και η Μνημοσύνη αντιπροσώπευαν περισσότερο νοητικές καταστάσεις, τη δικαιοσύνη και τη μνήμη, γι' αυτό συνέχισαν την πορεία τους πλάι στους Ολύμπιους θεούς.
Η μάχη των Ολύμπιων θεών με τους Τιτάνες στηρίζεται σε ένα μύθο, που είναι κοινός σε όλους τους Αρίους.

Και όμως η αφήγηση του Ησίοδου στη «θεογονία» δε μοιάζει με την πάλη του Ίνδρα εναντίον του Ασσουράς, όπως μας τη δίνει η βεδική ποίηση.
Η εξιστόρηση του Ησίοδου έχει άλλη σπουδαιότητα. Είναι, κυριολεκτικά, ποιητική αναπαράσταση μιας από τις μεγάλες ανατροπές που δόνησαν κάποτε το έδαφος της Ελλάδας Η έμπνευση της προκλήθηκε στον ποιητή ή στη λαϊκή φαντασία, την οποία αυτός διερμηνεύει, από το θέαμα που παρέχει η ίδια η φύση σε πολλά μέρη της Ελλάδας, και ιδιαίτερα στους πρόποδες της Όρθρυοςκαι του Ολύμπου με τις μεγάλες κατακρημνίσεις, τη μετατόπιση όγκων, το άνοιγμα μεγάλων χαραδρών και ρηγμάτων.

Με τις πραγματικές αυτές εικόνες συνδέθηκε η παράδοση μιας μεγάλης γεωλογικής ανάτροπης στη Θεσσαλία και που, καθώς φαίνεται, είναι σύγχρονη με την ανθρωπότητα.
Η σύγκρουση των Τιτάνων, που χωρισμένοι σι δύο παρατάξεις και δύο στρατόπεδα μάχονται για την τελική επικράτηση, θυμίζει ασφαλώς τη μάχη των Δεών και των Ιζέδων, δηλ. των καλών και των κακών πνευμάτων της περσικής μυθολογίας, καθώς επίσης και την πάλη των αγγέλων του θεού και των αγγέλων του Σατανά της Π. Διαθήκης.
Καμία όμως από αυτές τις αφηγήσεις δε στηρίζεται σε μία βάση επιστημονικής αλήθειας, όττως η αφήγηση της «θεογονίας» του Ησίοδου.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares