Κ. Δασκαλάκης: Αν επέστρεφα στην Ελλάδα, θα θυσίαζα το επιστημονικό μου όνειρο

Δημιουργια : 27 Ιανουαρίου 2019 / Προβολες : 355 - Κατηγορία : Ελλάδα

Αν μου λείπει η Ελλάδα; Ναι, όμως αν επέστρεφα, γνωρίζω ότι θα έπρεπε να θυσιάσω το επιστημονικό μου όνειρο.

Κ. Δασκαλάκης: Αν επέστρεφα στην Ελλάδα, θα θυσίαζα το επιστημονικό μου όνειρο

Ίσως το ίδιο να συνέβαινε και με την ψυχική μου ισορροπία, σημειώνει με νόημα ο διεθνώς καταξιωμένος καθηγητής του MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Ο 38χρονος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στο ΜΙΤ της Βοστώνης, που έχει κατακτήσει το σπουδαίο βραβείο Nevanlinna, με την παραπάνω ρήση του εννοεί πως στην Ελλάδα "για να κάνεις το αυτονόητο, πρέπει να προσπαθήσεις πολύ. Ανάλογα με τον χαρακτήρα σου, αυτή η καθημερινή μάχη μπορεί να προκαλέσει τεράστια απώλεια ενέργειας".

Και συμπληρώνει: "Δεν ξέρω αν θέλω να διαθέσω αυτή την ενέργεια για μη παραγωγικούς σκοπούς. Έτσι παίρνω την απόφαση να μείνω στις ΗΠΑ, όπου θυσιάζω άλλα πράγματα προσωπικής ευτυχίας".

Σε άλλο σημείο, ο κορυφαίος επιστήμονας αναφέρει για την αριστεία: "Δεν μπορώ να ακούω πράγματα πως η αριστεία είναι ρετσινιά. Μια χώρα πάει μπροστά μόνο με την αριστεία. Ε, λοιπόν, η χώρα μας δεν μπορεί να προοδεύσει όσο δεν βρίσκουμε ποιος είναι άριστος σε κάθε τομέα. Και ύστερα μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε μια νέα προσπάθεια".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αριστεία έχει δαιμονοποιηθεί "από πολιτική ιδεοληψία", ενώ για τη διαρροή των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain) εκτιμά πως "οι χώρες που δεν θα πάρουν μέρος στην εξωστρέφεια και την καινοτομία δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Εξωστρέφεια χωρίς καλά πανεπιστήμια δεν γίνεται, διότι δεν μπορείς να κρατήσεις τα ταλέντα σου εντός συνόρων".

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η αλήθεια πίσω από το 800 ετών κινητό (βίντεο) Πανικό στο διαδίκτυο έχει προκαλέσει ένα αντικείμενο που αναφέρεται πως βρήκαν αρχαιολόγοι στην Αυστρία το οποίο μοιάζει με κινητό τηλέφωνο και είναι ηλικίας 800 ετών.

  • NASA: Οι εξωγήινοι μπορεί να ζουν στον πλανήτη Αφροδίτη Μπορεί να αποτελεί έναν από τους πιο αφιλόξενους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα...σύμφωνα με ειδικούς, όμως, η Αφροδίτη θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη ζωή ενός είδους!

  • Τέλος το κιλό μετά από 130 χρόνια! Άλλη μία αποκαθήλωση πέρασε στην ιστορία: Το «αληθινό» κιλό, ένας κύλινδρος από κράμα πλατίνας και ιριδίου, που εδώ και 130 χρόνια ήταν το παγκόσμιο πρότυπο για τη μέτρηση της μάζας, έπαψε πια να αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον ορισμό του κιλού.

0
Shares