ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ: Ένα ελληνικό ραντάρ κατασκευής ΕΑΒ που μπορεί να αλλάξει πολλά

Δημιουργια : 22 Σεπτεμβρίου 2018 / Προβολες : 5207 - Κατηγορία : Ελλάδα

Το radar επιτήρησης ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, είναι ένα 100% ελληνικό προϊόν το οποία αναπτύχθηκε από Έλληνες επιστήμονες και αποτελείται από ένα radar, ένα συγκρότημα ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων ημέρας/νύκτας

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ: Ένα ελληνικό ραντάρ κατασκευής ΕΑΒ που μπορεί να αλλάξει πολλά

Το πρώτο ελληνικής σχεδίασης, ανάπτυξης και κατασκευής radar επιτήρησης ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ πρόκειται να παρουσιαστεί δημόσια από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) το Σάββατο και την Κυριακή στο Athens Flying Week (AFW) Tanagra International Air Show 2018 στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια παρουσίαση του νέου προϊόντος της ΕΑΒ, το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και επιχειρήσεων που διαθέτουν σημαντικές υποδομές (High Value Assets).

Το radar επιτήρησης ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, είναι ένα 100% ελληνικό προϊόν το οποία αναπτύχθηκε από Έλληνες επιστήμονες και αποτελείται από ένα radar, ένα συγκρότημα ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων ημέρας/νύκτας (θερμική κάμερα), το τρίποδο επί του οποίου βρίσκεται το radar και το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα και ένα φορητό σταθμό ελέγχου με μία οθόνη υγρών κρυστάλλων.

Η ανάπτυξη του συστήματος ξεκίνησε το 2016 και σύντομα η εταιρεία θα ολοκληρώσει τις τελευταίες δοκιμές πιστοποίησης, ώστε το radar να είναι έτοιμο να διατεθεί στην διεθνή αγορά.
Πρόκειται για το πρώτο νέο προϊόν που η ΕΑΒ αναπτύσσει εδώ και 15 χρόνια και αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ελληνική εταιρεία.

Η σχεδίαση του radar επιτήρησης ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, ακολουθεί την ευρύτατα πλέον αποδεκτή φιλοσοφία ανάπτυξη οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων «Open Architecture», που επιτρέπει στον κατασκευαστή τη συνεχή αναβάθμιση του συστήματος και την προσαρμογή των δυνατοτήτων του σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του κάθε πιθανού χρήστη.

Το ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ είναι ένα radar συνεχούς κύματος διαμόρφωσης συχνότητας (Frequency-Modulated Continuous Wave radar (FMCW)), το οποίο εφαρμόζει τεχνική Doppler.
Το radar μπορεί να λειτουργήσει υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και μπορεί να εντοπίσει κινούμενους στόχους.
Η δε εμβέλεια του ελληνικού radar είναι τουλάχιστον 10 χλμ η οποία μπορεί να αυξηθεί εφόσον απαιτηθεί από το χρήστη…

Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ή να διασυνδεθεί με σύστημα επικοινωνίας Wi-Fi επιτρέποντας την διασύνδεση περισσότερων συστημάτων επιτήρησης ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, καθώς και την μετάδοση της εικόνας σε άλλους χρήστες, οπουδήποτε και αυτοί βρίσκονται μέσα από το δίκτυο επικοινωνιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά αυτό τον τρόπο, αριθμός συστημάτων επιτήρησης ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ μπορούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο επιτήρησης, καλύπτοντας σημαντική έκταση.
Επιπλέον το radar ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ μπορεί να αξιοποιηθεί για τον εντοπισμό και παρακολούθηση συστημάτων Drones, τα οποία ομολογουμένως αποτελούν την νέα διάσταση της εναέριας απειλής στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας κατά κρίσιμων υποδομών.

Η λειτουργία αυτή είναι σημαντική, αφού το σύστημα ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης και της αεράμυνας σημείου για κρίσιμες υποδομές όπως αεροδρόμια, διυλιστήρια, αποθηκών, μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις και χώρους συγκέντρωσης πλήθους που παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις.

Μάλιστα τόσο στην διαμόρφωση χερσαίας επιτήρησης, όσο και στον τομέα εντοπισμού πτητικών μέσων, το σύστημα ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ επιτρέπει στον χρήση την παρακολούθηση του στόχου και με το συγκρότημα του ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα ημέρας/νύκτας που διαθέτει.
Το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα είναι διασυνδεδεμένο-συζυγές με το ραντάρ και διαθέτει δυνατότητα αυτόματης παρακολούθησης-ιχνηλάτησης πολλαπλών στόχων.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα του radar επιτήρησης ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, είναι το μικρό του μέγεθος και βάρος που επιτρέπει την μεταφορά του από τρία άτομα.
Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επιχειρησιακά, αφού διευκολύνει την ταχύτατη και ευέλικτη αξιοποίηση του ελληνικού radar από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ΕΑΒ ανέπτυξε το radar επιτήρησης ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ τόσο για στρατιωτική όσο και για πολιτική χρήση, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων όπως, αεροδρόμια, διυλιστήρια, λιμάνια, μεγάλα συγκροτήματα αποθηκών, μεγάλες συγκεντρώσεις πλήθους (γήπεδα, συγκεντρώσεις) κλπ.

Κατά αυτό τον τρόπο η ΕΑΒ επιδιώκει την διεύρυνση της βάσης των πιθανών πελατών του ελληνικού συστήματος, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων.

defence-point.gr

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares