Σπάνια επαναλαμβανόμενα ραδιοσήματα από γαλαξία

Δημιουργια : 10 Ιανουαρίου 2019 / Προβολες : 1004 - Κατηγορία : Επιστήμη

Εξαιρετικά σπάνια επαναλαμβανόμενα ραδιοσήματα από γαλαξία σε απόσταση 1,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός

Σπάνια επαναλαμβανόμενα ραδιοσήματα από γαλαξία

Οι πολύ γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις (FRB=Fast Radio Burst) είναι μυστηριώδεις ισχυροί παλμοί ραδιοσημάτων που προέρχονται από πολύ μακρινές αποστάσεις, διαρκούν χιλιοστά του δευτερολέπτου και στη συνέχεια εξαφανίζονται.

Οι αστρονόμοι προσπαθούν να μάθουν τι προκαλεί αυτές τις αινιγματικές εκρήξεις. Ίσως είναι συγκρούσεις μαύρων τρυπών με αστέρες νετρονίων.
Ίσως είναι σκοτεινή ύλη που αλληλεπιδρά με πάλσαρ, προκαλώντας μια βίαιη αντίδραση.
Κάποιοι με πιο ζωηρή φαντασία θεωρούν ότι ίσως να εξωγήινοι που με αυτό το τρόπο προσπαθούν να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους στο Σύμπαν.
Καμία από αυτές τις θεωρίες δεν μπορεί πραγματικά να επιβεβαιωθεί, διότι από τη φύση τους, οι FRBs είναι στιγμιαίοι και σπάνια ξαναπαρατηρούνται από την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, ερευνητές εντόπισαν για (μόλις) δεύτερη φορά, μια έκρηξη (από συνολικά 13 που κατέγραψαν) να επαναλαμβάνεται και να προέρχεται από την ίδια πηγή, σε έναν γαλαξία σε απόσταση 1,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.

Η νέα έκρηξη με την ονομασία FRB 180814.J0422 + 73, ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2018, από το ραδιοτηλεσκόπιο Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME), πριν αυτό να είναι πλήρως λειτουργικό.
Μόλις το CHIME τέθηκε σε πλήρη λειτουργία, το σήμα από την ίδια πηγή, εντοπίστηκε έξι ακόμη φορές. Πρόκειται για FRBs με εξαιρετικά χαμηλές ραδιοσυχνότητες, έως 400 megahertz.
Μόνο ένα ακόμη επαναλαμβανόμενο FRB είναι γνωστό, το FRB 121102, που ανιχνεύθηκε αρχικά το 2012 και πάλι το 2016.

Οι αστρονόμοι προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τι προκαλεί το ανεξήγητο φαινόμενο.
Η διάρκεια των εκρήξεων υποδηλώνει ότι είναι μια μικρή πηγή, ενώ ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι εκπομπές «διασκορπίζονται» στο διάστημα, υποδηλώνει ότι συμβαίνουν σε ένα ακραίο περιβάλλον, όπως μια μαύρη τρύπα ή ένα αστέρι νετρονίων.

Για να καταλάβουμε πραγματικά τι συμβαίνει, οι αστρονόμοι θα πρέπει να βρουν επιπλέον πηγές με επαναλαμβανόμενα FRBs, ώστε να μπορούν να τις συγκρίνουν, και ίσως να βρουν κάποιο άλλο γεγονός (όπως μια έκρηξη στο ορατό φάσμα του φωτός) που να συνδέει το ραδιοφωνικό σήμα με μια συγκεκριμένη θέση στο Σύμπαν.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares