Ινστιτούτο Pew: O μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης θα αυξηθεί

Δημιουργια : 01 Δεκεμβρίου 2017 / Προβολες : 1347 - Κατηγορία : Κόσμος

O μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης θα αυξηθεί ακόμη και με μηδενική μετανάστευση

Ινστιτούτο Pew: O μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης θα αυξηθεί
Και μπορεί να φθάσει το 2050 από το 7,4% έως το 14% σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Pew που δημοσιοποιήθηκε χθες και διενεργήθηκε στη βάση τριών σεναρίων μετανάστευσης: μηδενική, μεσαία και ισχυρή. 
Το ανεξάρτητο αμερικανικό Ινστιτούτο δημοσίευσε τις προβολές του για τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (της Βρετανίας περιλαμβανομένης) αλλά και τη Νορβηγία και την Ελβετία, συνεκτιμώντας πως το ποσοστό των μουσουλμάνων μεταξύ των λαθρομεταναστών που έφθασαν στην Ευρώπη από το 2010 έως το 2016 ανέρχεται στο 53%.
 
Στο πρώτο (μηδενική μετανάστευση), που υποθέτει μια άμεση και μόνιμη διακοπή της μετανάστευσης, προβλέπεται πως ο μουσουλμανικός πληθυσμός θα αυξηθεί από το 4,9% στα μέσα του 2016 στο 7,4% των κατοίκων των χωρών αυτών το 2050. 
Το Pew εξηγεί αυτή την εξέλιξη από το γεγονός πως «οι μουσουλμάνοι είναι πιο νέοι (13 ετών κατά μέσο όρο) και έχουν υψηλότερο δείκτη γεννητικότητας (περίπου ένα παιδί παραπάνω ανά γυναίκα) σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους». 
 
Tο δεύτερο σενάριο (μεσαία μετανάστευση) βασίζεται στη συνέχιση της νόμιμης μετανάστευσης που καταγράφεται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αλλά προϋποθέτει ότι θα σταματήσει η άφιξη μεταναστών που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη. 
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι μουσουλμάνοι θα αποτελούν το 11,2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού το 2050. 
 
Τέλος, το τρίτο σενάριο (ισχυρή μετανάστευση) προβλέπει πως η πολύ σημαντική αύξηση των εκτοπισμένων που παρατηρήθηκε το 2014-2016 συνεχίζεται με αυτό τον ρυθμό έως το 2050, με αποτέλεσμα το ποσοστό των μουσουλμάνων πολιτών να φθάσει το 14% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. 
Ένα ποσοστό που είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από το σημερινό, αλλά «σημαντικά μικρότερο» εκείνο των χριστιανών και των «άθρησκων» μαζί, σημειώνει το ινστιτούτο.
Mε βάση την ίδια έρευνα αυτή, η Ελλάδα θα έχει μουσουλμανικό πληθυσμό της τάξης του 6,3% στο σενάριο μηδενικής μετανάστευσης, 8,1% στο σενάριο μεσαίας μετανάστευσης και 9,7% στο σενάριο ισχυρής μετανάστευσης.
 
Οι μουσουλμάνοι της Γαλλίας, που εκτιμώνται από το Pew σε 5,7 εκατομμύρια το 2016 (8,8% του πληθυσμού), θα συνεχίσουν να αποτελούν την πρώτη μουσουλμανική κοινότητα της Ευρώπης με την υπόθεση της «μηδενικής μετανάστευσης» (8,6 εκατομμύρια, 12,7%). Θα είναι 12,6 εκατομμύρια (17,4%) με το μεσαίο σενάριο και 13,2 εκατομμύρια (18%) με το σενάριο της ισχυρής μετανάστευσης.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares