3 Φεβρουαρίου 1830, Η γέννηση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους

Δημιουργια : 03 Φεβρουαρίου 2020 / Προβολες : 407 - Κατηγορία : Μηχανή Του Χρόνου

Ελληνικός Αγώνας της Ανεξαρτησίας, Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ εκπροσώπων των τριών δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) το «Πρωτόκολλο Ανεξαρτησίας» της σύγχρονης Ελλάδος.

3 Φεβρουαρίου 1830, Η γέννηση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους

Με προηγούμενο πρωτόκολλο το 1829, η Ελλάδα αναγνωριζόταν ως αυτόνομο, φόρου υποτελές στον Οθωμανό σουλτάνο κράτος με κυβερνήτη αιρετό Έλληνα πρίγκηπα και περιορισμένα σύνορα.

Όμως, ο απόηχος του Ναυαρίνου, ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος, που εξελισσόταν άσχημα για τους Τούρκους και οι διπλωματικές ενέργειες του κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια που είχε φτάσει από τον Ιανουάριο του 1828, αναθεώρησαν πλήρως τα δεδομένα.

Πλέον, η Ελλάδα αναγνωριζόταν για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο βασίλειο, υπό την προστασία των τριών Δυνάμεων και πιο διευρυμένα σύνορα μεταξύ Αχελώου και Σπερχειού.

Ηγεμόνας του νέου κράτους ορίστηκε ο Λεοπόλδος του Σαξωνικού Κοβούργου, που επηρεασμένος από τον Καποδίστρια έφτασε να παραιτηθεί μπροστά στην άρνηση των Δυνάμεων να παράσχουν περισσότερα εδάφη στην Ελλάδα.

Νέος βασιλιάς θα οριστεί μετά από πολλές παλινωδίες ο δευτερότοκος γιός του Λουδοβίκου της Βαυαρίας, Όθων.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τι ισχύει σε περίπτωση επιστράτευσης στην Ελλάδα – Ποιοι θα κληθούν πρώτοι Μετά τους τελευταίους λεονταρισμούς του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί επιστράτευσης στην γείτονα χώρα, και ότι αυτός θα είναι ο πρώτος που θα πάει πολεμήσει εύλογα μπορεί ν” αναρωτηθεί κανείς τι ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας.

  • Τέλος το κιλό μετά από 130 χρόνια! Άλλη μία αποκαθήλωση πέρασε στην ιστορία: Το «αληθινό» κιλό, ένας κύλινδρος από κράμα πλατίνας και ιριδίου, που εδώ και 130 χρόνια ήταν το παγκόσμιο πρότυπο για τη μέτρηση της μάζας, έπαψε πια να αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον ορισμό του κιλού.

  • Αγαλματίδιο 200.000 ετών σε πέτρωμα στο φεγγάρι! Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Σχεδόν καθημερινά, νέες πληροφορίες, ενδείξεις και αποδεικτικά στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια