Ανταρκτική, Ρώσοι έφτασαν στην υπόγεια Λίμνη Βοστόκ

Δημιουργια : 02 Ιουνίου 2016 / Προβολες : 2740 - Κατηγορία : Ειδήσεων

Τη λίμνη Βοστόκ που κρύβεται κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής κατάφεραν να προσεγγίσουν Ρώσοι επιστήμονες, μετά από 20ετή προσπάθεια

Ανταρκτική, Ρώσοι έφτασαν στην υπόγεια Λίμνη Βοστόκ

Τη λίμνη Βοστόκ που κρύβεται κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής κατάφεραν να προσεγγίσουν Ρώσοι επιστήμονες, μετά από 20ετή προσπάθεια, σύμφωνα με δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης της χώρας.

Η λίμνη Βοστόκ βρίσκεται θαμμένη κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, σε βάθος σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων.
Ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και θεωρείται ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη με έκταση 15690 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti, παραμένει ανέγγιχτη εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια και, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κάτω από στρώμα πάγου, διαθέτει γλυκό νερό σε υγρή μορφή εξαιτίας της θερμότητας που εκπέμπει ο πυρήνας της Γης και μπορεί να περιέχει διάφορες μορφές ζωής άγνωστες μέχρι σήμερα.

Πέρυσι, οι Ρώσοι επιστήμονες είχαν αποτύχει στην προσπάθεια τους να τρυπήσουν τον πάγο και να φτάσουν στη λίμνη, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφραζαν την έντονη ανησυχία τους για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η ανθρώπινη παρέμβαση στο “παρθένο” οικοσύστημα.
Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξή της λίμνης Βοστόκ ήρθαν από βρετανικά ραντάρ τη δεκαετία του 1970.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1989, Ρώσοι επιστήμονες ξεκίνησαν την προσπάθεια να διατρυπήσουν τα τέσσερα χιλιόμετρα πάγου που μεσολαβούν μέχρι την επιφάνεια της.

Το 1998 έφθασαν σε βάθος 3588 μέτρων, αλλά εγκατέλειψαν την γεώτρηση για να μην μολυνθεί το σπάνιο αυτό οικοσύστημα, μέχρι πριν από μερικούς μήνες που ξεκίνησαν με πιο ασφαλή τρόπο.
Τέλη Ιανουαρίου του 2012, λίγο πριν επέλθει ο Χειμώνας και επικρατήσουν ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στη περιοχή και η θερμοκρασία αγγίξει τους -65 βαθμούς κελσίου, οι εργασίες έφθασαν σε βάθος 3768 μέτρων, μόλις λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια του υγρού στοιχείου.

Η γεώτρηση σταμάτησε στις 4 Φεβρουαρίου, όταν το ειδικό τρυπάνι ήρθε σε επαφή με το νερό, σε βάθος 3770 μέτρων.
Στη συνέχεια, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της ρωσικής Ανταρκτικής αποστολής, Βαλερί Λουκίν, από την Αγία Πετρούπολη, το νερό της λίμνης ωθούμενο από την πίεση εισήλθε στο φρεάτιο σε ύψος 30-40 μέτρων και απομάκρυνε τα χημικά υγρά του τρυπανιού.
Εκεί πάγωσε δημιουργώντας ένα είδος πώματος, προστατεύοντας τη λίμνη από οποιαδήποτε μόλυνση.

Μετά το χειμώνα, οι Ρώσοι επιστήμονες θα επιστρέψουν στον σταθμό για να πάρουν τα πρώτα δείγματα νερού και να μελετήσουν για πρώτη φορά το εντελώς άγνωστο απομονωμένο οικοσύστημα.
Πριν αποκαλυφθούν τα πρώτα μυστικά της λίμνης Βοστόκ, μια γυάλινη φιάλη με νερό παραδόθηκε συμβολικά στον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις από το επιβλέπον Ρωσικό Ινστιτούτο Ερευνών στην Αρκτική και την Ανταρκτική σχετικά με τα ευρήματα και την πορεία της ρωσικής αποστολής στη Λίμνη Βοστόκ.

Η λίμνη Βοστόκ και ο Χίτλερ
Ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης αναπαράγουν τον “μύθο” σύμφωνα με τον οποίο η λίμνη Βοστόκ είχε αποτελέσει μυστική βάση των Ναζί κατά τη δεκαετία του 1930.
Τα σενάρια δεν τελειώνουν εδώ καθώς φημολογείται πως γερμανικά υποβρύχια μετέφεραν στη λίμνη Βοστόκ τις σορούς του Αδόλφου Χίτλερ και της ερωμένης του Εύα Μπράουν για να τους κλωνοποιήσουν κατόπιν της ήττας της Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares